post

Najlepsze są najprostsze pomysły. Takie jak ta zapiekanka.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami

Składniki na 4 porcje:

4 większe ziemniaki

1 kiełbasa polska

1 pomidor

pół cebuli

połowa marchewki

garść szpinaku

ząbek czosnku

kilka plasterków czerwonego jalapeno

kilka liści bazylii

pół szklanki śmietanki 18%

pieprz, sól himalajska, tymianek, gałka muszkatołowa, kropla oleju

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki, marchew, pomidora, cebulę i czosnek kroimy na cienkie plasterki
  • naczynie żaroodporne (u mnie przepiękne znalezione w Biedronce) smarujemy olejem
  • kiełbaskę podsmażamy na suchej patelni (wytopi się z niej wystarczająca ilość tłuszczyku, na którym się usmaży)
  • w naczyniu układamy ziemniaki, na nie układamy szpinak, bazylię i warzywa, marchew, pomidory, cebulę, jalapeno i plasterki czosnku i oczywiście kiełbaski, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
  • przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, całość podlewamy śmietanką i odrobiną wody. Całość oprószamy solą himalajską, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C (góra/dół) 20 minut pod folią aluminiową i 25 min bez

Przepis jest super prosty, ale zapiekanka jest naprawdę pyszna! Spróbujcie i podzielcie się opinią 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *