Pierwsze dni wiosny to czas na botwinkę
Botwinka
Składniki na 4 porcje:
botwinka, 1 pęczek
ogórek gruntowy
4-5 rzodkiewek
szczypiorek, koperek
woda
jogurt naturalny, duży kefir
sól, pieprz, odrobina octu z kwiatów bzu
Przygotowanie:
- w niewielkim garnku podgrzewamy niewielką ilość wody, wrzucamy pokrojoną botwinkę (wody w garnku powinno być mniej niż połowa wysokości botwiny, albo i mniej, po przykryciu i tak zmięknie), doprawiamy solą
- gotujemy kilka minut pod przykryciem, do czasu aż botwina zmięknie
- do ugotowanej botwinki dodajemy kilka kropel octu z bzu który zapobiegnie utracie tego pięknego koloru
- ugotowaną botwinkę odstawiamy do ostygnięcia
- ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę
- koperek i szczypiorek drobno siekamy
- do ostygniętej zupy dodajemy pokrojone warzywa, kefir i jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem
- wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki
Zimną zupą najlepiej raczyć się w upały!
English version, as You ask for
Beet green soup
Ingredients for 4 portions:
beet green, 1 bunch
cucumber
4-5 raddish
chives, dill, 1 bunch
water
plain youghurt, large kefir
salt, pepper, one tablespoon of lilac flower vinegar
Preparation:
- in small pot heat up small amount of water, put choped beet grenn, season with salt
- stir, cover up and cook for 10 minutes
- add few drops od lilac flower vinegar, it will prevent losing color in your soup
- let soup cool
- choped cucumber and raddish in small cubes
- choped chives and dill
- put all the vegetables and greens into cold soup, pour plain joghurt and kefir and season with salt and pepper to taste
- stir everything up and put into fridge. Serve ice cold
Soup is perfect for searing heat it’s so refreshing!
English version please!
We add english version. Enjoy!