post

Pierwsze dni wiosny to czas na botwinkę

Botwinka

Składniki na 4 porcje:

botwinka, 1 pęczek

ogórek gruntowy

4-5 rzodkiewek

szczypiorek, koperek

woda

jogurt naturalny, duży kefir

sól, pieprz, odrobina octu z kwiatów bzu

Przygotowanie:

  • w niewielkim garnku podgrzewamy niewielką ilość wody, wrzucamy pokrojoną botwinkę (wody w garnku powinno być mniej niż połowa wysokości botwiny, albo i mniej, po przykryciu i tak zmięknie), doprawiamy solą
  • gotujemy kilka minut pod przykryciem, do czasu aż botwina zmięknie
  • do ugotowanej botwinki dodajemy kilka kropel octu z bzu który zapobiegnie utracie tego pięknego koloru
  • ugotowaną botwinkę odstawiamy do ostygnięcia
  • ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę
  • koperek i szczypiorek drobno siekamy
  • do ostygniętej zupy dodajemy pokrojone warzywa, kefir i jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem
  • wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki

Zimną zupą najlepiej raczyć się w upały!

English version, as You ask for

Beet green soup

Ingredients for 4 portions:

beet green, 1 bunch

cucumber

4-5 raddish

chives, dill, 1 bunch

water

plain youghurt, large kefir

salt, pepper, one tablespoon of lilac flower vinegar

Preparation:

  • in small pot heat up small amount of water, put choped beet grenn, season with salt
  • stir, cover up and cook for 10 minutes
  • add few drops od lilac flower vinegar, it will prevent losing color in your soup
  • let soup cool
  • choped cucumber and raddish in small cubes
  • choped chives and dill
  • put all the vegetables and greens into cold soup, pour plain joghurt and kefir and season with salt and pepper to taste
  • stir everything up and put into fridge. Serve ice cold

Soup is perfect for searing heat it’s so refreshing!

2 thoughts on “Botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *