post

Przepis na pyszną, szybką carbonarę z kurkami

Carbonara z kurkami

Składniki:

150 g makaronu spagetti

ok. 10 – 12 kurek (np. mrożone)

4 cm wędzonego boczku

3 żółtka ekologicznych wiejskich jaj

siekana natka pietruszki

łyżka startego twardego sera

Przygotowanie:

  • makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
  • pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni
  • dodajemy kurki i podsmażamy razem kilka minut, podlewamy wodą z makaronu
  • po odparowaniu dodajemy pieprzu do smaku, raczej nie solimy, woda z makaronu, boczek i ser są dość słone
  • żółtka, natkę pietruszki oraz ser mieszamy w osobnej miseczce
  • ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy razem z grzybami i boczkiem
  • ściągamy patelnie z ognia i dodajemy żółtka, wszystko mieszamy, jajka stworzą kremowy sos

Podajemy posypane startym serem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *