post

Zdrowo nie znaczy nudnie

Kurczak z makaronem z cukinii i colesławem z czerwonej kapusty

Składniki:

filet z piersi kurczaka

sól morska, pieprz mielony, papryka czerwona, tymianek, cząber

olej kokosowy do smażenia

koperek

1 cukinia

Składniki na colesław:

kapusta czerwona ok 1/4 główki

1 marchewka

jogurt naturalny ok 1 łyżka

majonez ok 1 łyżka

musztarda dijon ok 0,5 łyżki

koperek

syrop z agawy (około łyżeczki), sól morska, pieprz

Przygotowanie:

  • cukinie strugamy na temperówce do warzyw lub kroimy w cienkie paski, oprószamy solą, żeby chwilę puściła wodę
  • gotujemy na parze do miękkości (nie powinno to zająć więcej niż 7 minut)
  • kapustę i marchew tarkujemy na tarce o dużych oczkach, w misce oprószam solą i pieprzem, polewamy syropem z agawy
  • dodajemy jogurt naturalny, majonez i musztardę, całość mieszamy
  • pierś z kurczaka kroimy na dwie części, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i cząbrem (lub innymi ulubionymi przyprawami)
  • na gorącej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kurczaka na złoty kolor
  • odsączamy cukinię, lekko solimy, i podajemy

To najlepszy colesław jaki jadłam, spróbujcie!

zróbcie colesław własnej roboty, nie wrócicie do sklepowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *