post

Wiedzieliście, że nasiona konopi idealnie sprawdzają się w sałatce?

Podwójnie konopna sałatka z kurczakiem, żurawiną, fetą i prażonymi migdałami

Składniki:

mix salat

filet z piersi kurczaka

żurawina (konfitura) lub malina na ostro

ser typu feta (ser świeży z ziołami od Eko Kniaź też świetnie pasuje)

płatki migdałów

sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ocet z kwiatów bzu,

Składniki winegretu do sałaty:

ocet z kwiatów bzu, miód np. delikatna malina leśna, musztarda sarepska, olej z nasion konopii – w takich samych proporcjach (u mnie zazwyczaj po 1 łyżeczce), pół łyżeczki wody

sól, pieprz

Dodatkowo 1 łyżka nasion konopi

Przygotowanie:

  • filet z  kurczaka obtaczamy wszystkimi przyprawami, czyli solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem, i kilkoma kroplami octu z kwiatów bzu,
  • pokrojone w większe kawałki mięso smażymy na patelni na dużym ogniu, pod koniec smażenia dodajemy troszkę wody i przykrywamy pokrywką dzięki temu kawałki kurczaka otoczą się pysznym sosem i pozostaną soczyste.
  • wodę odparowujemy,
  • w międzyczasie prażymy migdały na suchej patelni, uważając żeby się nie przypaliły
  • składniki winegretu łączymy najlepiej w słoiczku, wtedy łatwiej je ze sobą połączyć
  • na patelni na której podsmażyliśmy migdały, podgrzewamy żurawinę
  • na talerze układamy sałatę, skrapiamy wcześniej przygotowanym winegretem, pokrojonego w paski kurczaka, kawałki fety, całość skrapiamy żurawiną i posypujemy płatkami migdałów
  • nasiona konopi rozgniatamy w moździerzu lub blendujemy, podprażamy chwilę na patelni i posypujemy sałatkę

Idealnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *