post

Przy okazji tłustego czwartku przepis na ekologiczne pączki

Ekologiczne pączki

Składniki:

2 jajka wiejskie

1 kg mąki pszennej ekologicznej + 250 g na posypywanie stolnicy oraz dodanie do ciasta jeśli jeszcze będzie się kleić.

1 kostka drożdży (wyjęta wcześniej z lodówki)

10 łyżek cukru trzcinowego

625 ml mleka pełnego bio

szczypta soli Himalajskiej

1/2 szklanki oleju + olej do smażenia

powidła lub konfitura do wyboru, my użyliśmy konfitury jagodowej z Nadwiślańskiej Chaty

cukier puder do posypania

kilka kropel wyciśniętej cytryny – niekoniecznie

 

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać mleko, dodać 10 łyżek cukru, 3 łyżki maki (z kilograma) oraz pokruszyć drożdże.
  • Rozmieszać, przyciskając łyżką do ścianek aby rozmieszać też drożdże.
  • Wstawić na najmniejszy palnik, na najmniejszy ogień. Delikatnie podgrzać najlepiej sprawdzając palcem, aby było ciepłe nie gorące. Zdjąć z palnika i postawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Pilnując, aby nie uciekły nam poza garnek :).
  • W międzyczasie do dużego garnka lub miski wsypujemy resztę mąki (najlepiej przesiać przez sitko), wlewamy 1/2 szklanki oleju, szczypta soli, kilka kropli z cytryny i dodajemy jajka oraz wyrośnięty już zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręką. Wygodnie jest przenieść się na stół lub stolnice wysypaną mąką.
  • Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie powinno się kleić do rąk. Można dodać trochę maki jeśli będzie zbyt rzadkie.
  • Kiedy ciasto będzie tworzyć ładną masę kilka razy unosimy je nad blatem i upuszczamy. Pączki dzięki temu będą bardziej pulchne. Wkładamy ciasto do dużej miski i zostawiamy na ok 1h, przykryte czystą ściereczką kuchenną, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie na stół znów sypiemy trochę mąki, wyjmujemy kawałek ciasta, chwile go wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1 cm płat.
  • Za pomocą szklanki wycinamy kółka, na jedną część nakładamy na środek trochę powideł i przykrywamy drugim, ściskamy brzegi i za pomocą kubka robimy znów kółko odcinając skrawki, tak aby pączek uzyskał ładny kształty. Odkładamy najlepiej w ciepłe miejsce to jeszcze ładnie podrośnie. Skrawki cista połączyć i wyciąć nowe krążki.

    Pączki smażymy gorącym na oleju (tak ok. 4 cm w garnku), ale na najmniejszym ogniu, aby w środku nie były surowe, raz po jednej stronie, jak się zrobi brązowy to przewracamy na drugą.

  • Zaczynamy smażenie od pączków, które zrobiliśmy jako pierwsze, a pozostałe niech dalej rosną. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy.

  • Pączki najlepiej sypać cukrem pudrem, po ostygnięciu i tuż przed podaniem, wtedy cukier nie rozpuści się a pączek najlepiej się wtedy prezentuje 🙂

  • Kiedy pączki ostygną, można kilka sobie zamrozić, po rozmrożeniu wkładamy je na chwile do piekarnika, będą wtedy
    tak samo świeże jak pierwszego dnia.

    Brzmi trudno, a w rzeczywistości wcale tak nie jest 🙂

One thought on “Ekologiczne pączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *